Tämä oli meidän aattoillan jälkiruoka. Sopivan raikasta muun ruuan päälle. Ohjeen löysin Ruoka Pirkasta (51-52/08). Käytin kaupan pakastevadelmia ja kokeilin samaa myös marjasekoituksella. Sekin toimi hyvin.

Jäädyke

200g vadelmia
2rkl sokeria
2rkl vettä

kuumenna kattilassa survoen, kunnes marjat sulavat ja kiehuvat. Hauduta miedolla lämmöllä pari minuuttia. Jäähdytä sose nostamalla kattila kylmään vesialtaaseen.

1tlk vispikermaa
4 keltuaista
1½dl tomusokeria
2tlk (à200g) ruokajugurttia
2tl vanilijasokeria

vaahdota kerma ja nosta jääkaappiin. Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon hyvin jäähtynyt vadelmasorvos, jugurtti ja kermavaahto. Mausta vaniliasokerilla.


Kaada jäädykeseos vuokaan (käytin Tupperin silikonivuokaa - irtosi tosi hyvin) Peitä vuoka foliolla. Pakasta 5-6 tuntia, mielellään yön yli.

Kastike

400g vadelmia
2rkl vettä
4rkl tomusokeria
(marja- tai sitruslikööriä)

Mittaa marjat ja vesi kasariin. Kuumenna kiehuvaksi survoen ja anna hautua pari minuuttia. Jäähdytä survos kylmässä vesialtaassa. Soseuta. Sekoita joukkoon tomusokeri. Mausta liköörillä. Nosta kylmään maustumaan.

 Irrota jäädyke vuoasta kastamalla se kiehuvaan veteen (silikonivuokaa ei tarvitse). Kaada osa kastikkeesta jäädykkeen päälle ja laita loput tarjolle erikseen.